Zunanja ureditev okolice hiše

Zunanja ureditev okolice hiše je zelo pomembna, saj je super, če se na svojem dvorišču ali vrtu dobro počutite in imate na njem prav res vse tisto, kar potrebujete. Predvsem je pomembno, da si pred začetkom kakršnega koli dela naredite čim boljši načrt o tem, kaj vse naj bo na vrtu. Najprej si nekam napišete, kaj potrebujete oziroma kakšne so vaše želje, kakšne ideje imate glede tega, kaj vse bo na vrtu.

Velikost parcele in druge omejitve

Seveda je dobra ureditev vrta odvisna tudi od njegove velikosti. Če je dovolj prostora, si lahko uredite svoj kotiček za branje, za posedanje, zelenjavni in cvetlični vrt, peskovnik, gugalnico, morda pa kar igralno hišico za otroke. Premislite lahko o sadovnjaku ali o okrasnem drevju, grmovnicah, živi meji ali ograji ter o vsem ostalem, kar si želite na vrtu.

Vsekakor pa v bližini ne sme manjkati tudi kakšen kotiček za piknik. Tja lahko postavite žar ali letno kuhinjo. Če imate dovolj prostora, si lahko v okolici hiše uredite celo bazen. Vsekakor pa je vse našteto odvisno tako od želja kot od velikosti parcele kot tudi od finančnih zmožnosti.

Koliko časa imate za urejanje vrta?

Kakšna bo vaša zunanja ureditev okolice hiše, je odvisno tudi od tega, koliko časa sploh imate na voljo za urejanje in vzdrževanje vrta. Ne smete pozabiti, da je za lepo urejenost hiše potrebno tudi ogromno dela.

Na primer, če imate radi lepo trato, jo je treba redno zalivati, kositi, gnojiti, če imate sadno drevje, pa ga je treba obrezovati, gnojiti, škropiti, zaščititi, pobirati, sadeže, grabiti listje. Če imate zelenjavni in cvetlični vrt, pa ga je treba negovati, pleti, obrezovati suhe rastline.

V primeru, da je dela preveč, pa lahko še vedno najamete vrtnarsko podjetje, ki bo del dela, kot je na primer obrezovanje drevja, opravilo namesto vas. Pomagajo pa vam lahko tudi pri načrtovanju vrta in zasaditve ter pri tem, da bo ta takšna, da bo njena nega zahtevala čim manj časa.

.