Utrujenost, pomanjkanje koncentracije in bledica – pomanjkanje železa simptomi 

Z v naslovu naštetimi simptomi se je zagotovo srečal že vsak od nas, a to še ne pomeni, da so bili to pomanjkanje železa simptomi in znaki. Da gre res zanje, morate te simptome opažati dalj časa, poleg tega pa morate pri sebi opaziti tudi druge znake, ki kažejo na slabokrvnost. To, da smo utrujeni, namreč samo po sebi še ni znak slabokrvnosti – lahko smo samo pretiravali s fizično aktivnostjo, nimamo dovolj kondicije ali pa smo slabo spali. Vsekakor pa v primeru, da pri sebi opažate takšne znake, nič ne škodi, če si date pregledati kri … 

Pregled krvi in pomanjkanje hemoglobina 

pomanjkanje železaNajprej je treba vedeti, da pri pregledu krvi ne preverjajo vedno tudi vrednosti hemoglobina v krvi. Če pri sebi opažate pomanjkanje železa simptomi, potem velja na to opozoriti svojega zdravnika, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave oziroma dal preveriti, ali imate v krvi dovolj hemoglobina. Pri tem veljajo naslednje vrednosti: 

  • odrasli moški morajo imeti v krvi od 140 do 180 g hemoglobina na l, 
  • odrasle ženske potrebujejo 120 do 160 g hemoglobina na l, 
  • pri otrocih pa so priporočene vrednosti odvisne od starosti. 

Če pregled krvi pokaže, da imate hemoglobina premalo, je treba ukrepati. Enako pa velja v primeru, da so vaše vrednosti hemoglobina na najnižji priporočeni meji, saj je to znak, da lahko te vrednosti še pade. Še posebej pa je treba ukrepati v primeru, če se pojavijo tudi pomanjkanje železa simptomi. Do njih lahko pride iz različnih razlogov, eden od njih je na primer močna ali dalj časa trajajoča menstruacija, potrebe po hemoglobinu pa se povečajo tudi v času nosečnosti, po porodu (zaradi velike izgube krvi) in med dojenjem. 

Kako premagati slabokrvnost ali anemijo? 

pomanjkanje železa simptomiČe želite premagati slabokrvnost ali anemijo, vaše telo potrebuje tako železo kot vitamine iz skupine B (še posebej folno kislino in vitamin B12). Čeprav pri slabših vrednostih hemoglobina v krvi ali pomanjkanju le-tega zdravniku predpišejo ustrezne železove pripravke, ti sami po sebi navadno niso dovolj za izboljšanje stanja. Nujno je tudi uživanje folne kisline in vitamina B12 oziroma kar celotnega B kompleksa, v katerem so vsi vitamini iz skupine B. Le tako lahko namreč dosežete izboljšanje, ki si ga želite. Pri tem pa je treba vedno preveriti, ali železov pripravek, ki ga boste jemali, morda ne vsebuje tudi kakšnih dodatkov, kot so na primer vitamini B kompleksa – v tem primeru vam jih seveda ni treba uživati še posebej.