Zobni vsadki ali implantati – kaj morate vedeti o njih? 

Pogosta tema v pogovorih med ljudmi so vsekakor zobni vsadki ali implantanti. Bolj ko se bližajo določena leta, bolj pomembno je vedeti, kakšne vrste obstajajo, komu jih je mogoče namestiti, kako poteka postopek vgradnje in h komu se odpraviti, ko jih boste potrebovali. Dejstvo je namreč, da naši naravni zobje niso večni, in če so nekoč to reševali zobnimi protezami, se danes v ta namen vedno bolj uporabljajo implantati. 

Oralna kirurgija se vedno bolj razvija 

zobni vsadekKaj vse danes zmore oralna kirurgija, je skorajda neverjetno. Ta veda je izredno napredovala, zato je z njo mogoče v današnjih časih izvesti marsikaj, kar je bilo še nedolgo nazaj nemogoče. Počasi pa njene metode postajajo tudi vedno bolj cenovno dostopne, kar je še dodatna prednost. Tako tudi zobni vsadki niso več tako dragi, kot so bili nekoč, poleg tega pa se je tudi sam postopek njihovega vstavljanja pri zobnem kirurgu razvil tako, da je za pacienta čim manj boleč in čim manj naporen. Cilj je, da se kirurški posegi opravijo čim hitreje in čim bolj učinkovito. 

Zobni vsadki morajo biti strokovno vgrajeni 

okrevanje po vstavitvi implantantaIskanje zobozdravnika, ki bo poskrbel za vgradnjo implantatov, ni nujno enostavna naloga. Veliko ljudi hodi na takšne posege tudi v tujino, vendar pa se je treba zavedati, da to ni najboljša možnost. Sam postopek je namreč tak, da se je treba med njim kar nekajkrat odpraviti k zobozdravniku, poleg tega pa so tu še nujni kontrolni pregledi. Celjenje je dolgotrajno in v tem času je dobro imeti v bližini zobozdravnika, ki vam lahko pomaga, če bi slučajno prišlo do težav. Pomembno pa je tudi, da izberete strokovnjaka, ki bo za vse skupaj čim bolj kakovostno poskrbel. Zaradi tega je pred samo odločitvijo o tem, koga izbrati, nujen informativni pregled, na katerem: 

  • boste izvedeli vse o postopku, 
  • vam bo zobozdravnik predstavil možnosti, ki so vam na razpolago glede na stanje vaših zob in druge dejavnike, 
  • boste izvedeli, kakšne vrste implantatov sploh poznamo, iz kakšnih materialov so narejeni, kakšne so razlike med njimi in podobno, 
  • se boste lahko z zobozdravnikom pogovorili o svojih vprašanjih, 
  • vam bo zobozdravnik razložil, kako poteka celjenje oziroma okrevanje po postopku, koliko kontrolnih pregledov je treba opraviti ipd., 
  • boste izvedeli, koliko bo vse skupaj stalo in koliko časa bo trajalo.