Sodobne vrste parketov

Vsak, ki opremlja stanovanje ali hišo, ve, kako težko se je odločiti za najbolj primerno talno oblogo. Možnosti je namreč dandanes na razpolago več kot kdaj koli prej in izbira materialov, ki so primerni za uporabo v ta namen, je res zelo velika. Na izbiro so različne vrste keramike, vinilnih talnih oblog, številne vrste parketov in še marsikaj drugega. A če so vam všeč lesene talne obloge oziroma videz naravnega lesa, potem nikakor ni dileme – za vas je najboljša možnost zagotovo parket.

Odlične lesene talne obloge

vrste parketovKljub množici drugih možnosti v svetu talnih oblog les kot material za talne obloge ostaja izjemno priljubljen. Različne vrste parketov tako lahko najdemo v različnih objektih in prostorih, še posebej pa so pogosto uporabljene v zasebnih objektih, stanovanjih in hišah, saj poskrbijo za prijetno bivalno okolje. Z njihovo pomočjo dom res postane dom, v njem pa se boste dobro počutili, tudi ko boste hodili bosi ali ko boste zgolj občudovali svoja čudovita tla iz kavča. Les namreč v prostore vnese posebno toplino, zato je iz tega vidika zagotovo dobra izbira.

Kakšne vrste parketov so vam na voljo?

Na voljo imate številne možnosti, med katerimi lahko izbirate. Parket je lahko masivni ali gotovi, dvo- ali troslojen, položen v obliki ribje kosti, mozaika ali kako drugače … Prav tako pa lahko izbirate med številnimi vrstami lesa, kar vpliva tako na videz parketa kot na njegovo odpornost in vzdržljivost. Ker je les naraven material, je zelo pomembno pred izbiro preveriti, kakšne so lastnosti določene drevesne vrste, saj je od tega odvisno, kako se bo obnesla v praksi oziroma v obliki talne obloge. Poleg tega pa na to, kako bo videti vaša talna obloga, močno vpliva tudi njena obdelava – les je lahko že tovarniško krtačen ali pa gladek, na njegov videz pa vpliva tudi izbira zaščitnega premaza. Pri tem se lahko odločite za naravna ekološka olja visoke kakovosti ali pa različne vrste lakov, ki so prav tako prijazni do okolja.