Oblikovanje vizitk in priprava na tisk

Oblikovanje vizitk je pogosto graficno oblikovanje (1)eden prvih korakov v poslovni svet. Vsak, ki se začne ukvarjati z dejavnostjo, v kateri bo imel stik s strankami ali poslovnimi partnerji, namreč potrebuje tudi vizitke. Slednje namreč še vedno predstavljajo pomemben del poslovanja in komunikacije s strankami, naročniki, poslovnimi partnerji in drugimi.

Kaj vse mora biti na vizitki?

Oblikovanje vizitk marsikateremu oblikovalcu predstavlja svojevrsten izziv. Gre sicer za majhen projekt, ki oblikovalcem navadno ne vzame veliko časa, vendar pa je po svoje vseeno zahteven, sploh če želi oblikovalec poskrbeti za kakovosten dizajn in unikatnost. Pri tem pa je zelo pomembno, kaj sploh želite imeti navedeno na sami vizitki, zato je o tem dobro premisliti vnaprej. Nekateri se odločijo zgolj za navedbo imena in priimka ter osnovnih kontaktnih podatkov, k temu pa dodajo še logotip podjetja. Spet drugi ob vse to natisnejo še QR kodo, ki vodi na spletno stran podjetja, ki je seveda lahko navedena tudi v besedilni obliki, torej kot URL naslov. Spet tretji pa morda dodajo še kakšen drug podatek ali informacijo, ki se jim zdi ključna za stranko. Ravno zaradi tega je dobro, da o tem najprej sami premislite, nato pa bo oblikovalec poskrbel za primerno razporeditev vseh navedenih elementov v neko smiselno in vizualno všečno ter estetsko celoto, ki bo predstavljala vas in vaše podjetje.

Oblikovanje vizitk od a do ž

Kaj več od tega, kaj želite imeti navedeno na vizitki, pa vam pred naročilom njenega dizajna ni treba vedeti. Za vse bo namreč poskrbel oblikovalec. Če imate kakšne posebne želje glede samega dizajna ali vizualne podobe, mu seveda to povejte, sicer pa bo za vse poskrbel on sam. Navadno delo poteka tako, da oblikovalec pripravi dve ali tri predloge, ki so osnova za vaše popravke in mnenje. Nato sledi finiširanje in že bo pred vami vizitka, kakršno potrebujete. Ker je na njej običajno tudi logotip, je treba pred tem poskrbeti tudi zanj. Če imate tega že narejenega, potem ga bo oblikovalec uporabil pri dizajnu, če pa tega še nimate, ga je dobro izdelati ob tej priložnosti. Ravno tako pa ob tej priložnosti velja razmisliti tudi o oblikovanju celostne grafične podobe (CGP).

Del oblikovanja predstavlja tudi priprava na tisk

Oblikovanje vizitk je prvi korak do tega, da boste imeli dati kaj iz roke, ko se boste srečali s poslovnim partnerjem, pri stiku s stranko ali na sestanku z naročnikom. Poleg samega dizajna pa je seveda pomemben tudi tisk. Danes je ta cenovno že veliko bolj ugoden kot nekoč, tako da vas vse skupaj ne bo stalo veliko, kar je gotovo prijetna novica. Ravno zaradi tega, ker cena samega tiska ni tako visoka, pa si lahko privoščite tudi nekoliko boljši tisk, predvsem pa je treba dati poudarek tudi pravilno izbranemu papirju. Ta mora biti pri vizitkah nekoliko trši ter debelejši, zelo pomembna pa je tudi profesionalna priprava na tisk. Zato je najbolje, če tudi zanjo poskrbi oblikovalec, ki vam bo znal svetovati tudi glede izbire ustreznega papirja, vrste tiska in ostalih detajlih – recimo o velikosti, saj so vizitke lahko različnih dimenzij.