Kdaj je treba začeti jemati vitamin D3 kapljice za otroke?

Vitamin D3 kapljice za otroke je treba začeti jemati že takoj po rojstvu. Praktično v vseh razvitih državah jih zato novorojenčkom dajo že takoj, ko se rodijo, nato pa njihovo jemanje priporočajo še naprej. Gre torej za dodatek, ki je pomemben od najzgodnejših dni in res lahko ključno vpliva na ustrezno rast in razvoj dojenčka tako v otroštvu kot tudi kasneje v življenju. Jasno je namreč, da se gostota in moč kosti najbolj oblikujeta ravno v najzgodnejših letih, zato je bistvenega pomena, da ima takrat telo optimalne pogoje za to.vitamin d3 za otroka

Od najzgodnejših dni dalje

Vitamin D3 kapljice za otroke je treba jemati od najzgodnejših dni dalje. Takrat namreč učinkovine v njih ključno vplivajo na pravilen razvoj dojenčka, pri čemer je predvsem pomembna ustrezna zarast lobanjske oziroma temenske kosti. Takoj po rojstvu zato takšne kapljice dajejo novorojenčkov že vsaj od 70. let prejšnjega stoletja dalje, v večini držav pa se nato z jemanjem nadaljuje še vsaj nekaj mesecev ali do dojenčkovega 1. leta starosti. S tem so se uspešno preprečile nekatere bolezni kosti, kot je na primer rahitis, zato je dodajanje tega dodatka zelo pomembno.

Kako jemati vitamin D3 kapljice za otroke?

Na začetku za jemanje poskrbijo že v porodnišnici, kasneje pa vitamin D3 kapljice za otroke slednjim dodajajo starši. Pri tem nekateri starši nimajo težav, drugi pa precejšnje, saj dojenčki jemanje lahko zavračajo. To se zgodi predvsem zaradi grenkega in za dojenčke lahko neprijetnega okusa takšnega dodatka, pa tudi zaradi njihove nenavajenosti na žličko, na katero starši nakapajo predpisano število kapljic. V takšnih primerih si starši dojenčkov lahko pomagajo s tem, da dodatek zmešajo z nekaj kapljicami materinega ali adaptiranega mleka, s katerim se dojenček tudi sicer prehranjuje in je že navajen na okus. Druga možnost pa je izbira dodatka drugega proizvajalca, saj imajo dodatki različnih proizvajalcev lahko nekoliko drugačen in nekaterim dojenčkom bolj prijeten okus. Z menjavo dodatka za drugega se je možno rešiti tudi napenjanja in drugih prebavnih težav, ki lahko spremljajo jemanje pri nekaterih dojenčkih. Vsekakor pa je pomembno, da se v takšnih primerih za menjavo vedno izbere vitamin D3 kapljice za otroke:

  • zaupanja vrednega, ustrezno certificiranega in preverjenega proizvajalca,
  • ki so namenjene novorojenčkom in dojenčkom določene starosti in je to izrecno tudi napisano,
  • ki vsebujejo čim manj drugih dodatkov, ki za tako majhnega dojenčka niso primerne.

V primeru nejasnosti ali takrat, ko starši niso čisto prepričani, kateri dodatek za svojega dojenčka izbrati, se je najbolje posvetovati s pediatrom. Slednji lahko nekatere dodatke tudi predpiše na recept, medtem ko so drugi samoplačniški, predvsem pa bo mladim pediater znal svetovati, kateri dodatek bi bil za njihovega dojenčka najboljši in s katerim ga zamenjati, če pride do kakršnih koli težav pri jemanju. Zagotovo pa bi se vsi starši dojenčkov morali zavedati, da so vitamin D3 kapljice za otroke bistvenega pomena in da kakršne koli težave pri jemanju ne smejo biti vzrok za to, da dojenčkom tega dodatka ne bi dajali. Še več: priporočljivo ga je dodajati ne le dojenčkom do 1. leta starosti, ampak tudi malčkom in starejšim otrokom, saj ima številne pozitivne učinke. Tudi o njih se starši lahko iz prve roke najbolje informirajo pri otrokovem pediatru. Prav tako je potrebno omeniti tudi vitamin K2, kateri skupaj z vitaminom D delujeta kot odličen par, ki skrbi za to, da telo absorbira več kalcija.