Lovilec maščob preprečuje onesnaženje

V odpadni vodi se namreč lahko znajdejo tudi snovi, ki nikakor ne smejo zaiti v vodni krog, saj bi lahko že v manjši količini povzročile veliko onesnaženje. Zaradi tega je treba poskrbeti za ločevanje teh onesnaževalcev od preostale odpadne vode. Lovilec maščob ali separator je namenjen preprečevanju onesnaženja vodnih virov oziroma podtalnice. V ta namen je na voljo več različnih modelov separatorjev, ki se med seboj razlikujejo tudi glede na to, iz kakšnega materiala so narejeni. Material, iz katerega so narejeni, pa seveda vpliva tudi na njihovo zasnovo in tehnične lastnosti.

Kovinski separatorji

lovilec maščobKovinski lovilec maščob je največkrat izdelan iz jeklene pločevine ustrezne debeline. Pri tem so na voljo tako manjši modeli v obliki kvadra kot večji modeli v obliki cisterne, oboji pa so na zunanji strani premazani s posebnim epoksidnim premazom, ki poskrbi za dobro zaščito materiala. Njihova notranjost pa je zaradi boljšega pregleda pobarvana v belo barvo. Takšni kovinski separatorji so sicer široko uporabni.

Modeli iz betona

Za izdelavo se lahko uporabi tudi železo-armiran beton, pri čemer mora biti betonska stena, s katero je zaščiten separator, ustrezne debeline, notranji deli pa izdelani iz drugega materiala. Največkrat se v ta namen uporabljajo kovine oziroma nerjaveča pločevina ali pa različne vrste plastične oziroma umetne mase, kot sta na primer polipropilen (PP) ali polietilen (PE). Vsak od teh materialov ima svoje lastnosti, kar vpliva tudi na to, kako učinkovit bo separator pri ločevanju onesnaževalcev iz odpadne vode oziroma njenem filtriranju.

Lovilec maščob iz polipropilena (PP)

lovilec olj iz jeklaLovilec maščob je lahko izdelan tudi iz polipropilena (PP), torej zelo močne in odporne umetne (plastične) mase. Slednja ima vrsto odličnih lastnosti, zaradi katerih je zelo primerna za izdelavo separatorjev za obdelavo odpadne vode, kot so na primer:

  • nižja teža ter s tem lažji transport in vgradnja,
  • v varjeni izvedbi zagotavlja popolno tesnost,
  • dobra kemična odpornost,
  • mehanska trdnost.

Modeli iz polietilena (PE)

Zelo pogosti so modeli iz polietilena (PE), ki so značilno rumene barve. Polietilen kot material za izdelavo separatorja se zelo dobro obnese, saj je kemično nadvse odporen tako na večino kislin kot baz. Prav zaradi tega se takšni modeli iz polietilena velikokrat uporabljajo v številnih industrijskih panogah, predvsem pa v kemični in farmacevtski industriji.