B vitamini in njihova ključna naloga v telesu

B vitamini v kateri hrani
B vitamini – Holistic.si

Večina ljudi lahko dovolj vitaminov iz skupine B pridobi s pomočjo zdrave in uravnotežene prehrane. Kljub temu pa obstajajo nekatere osebe, ki so izpostavljene povečanemu tveganju za pomankanje tovrstnih vitaminov. To so na primer osebe, ki so starejše od 50 let, vegetarijaci, vegani, nosečnice ter doječe matere, ne nazadnje še tisti, ki redno pijejo alkohol ali pa uporabljajo antacide.

Sicer pa se B vitamini uživajo v večji meri predvsem tedaj, kadar želimo povečati svojo energijo, izboljšati razpoloženje, spomin, zdravje las in kože, spodbuditi imunski sistem k boljšemu delovanju. V nadaljevanju na kratko predstavljamo vse predstavnike vitaminov kompleksa B in na kratko opisujemo, za kaj vse so lahko koristni v našem telesu.

Vsak vitamin B skupine je ključen za nekatere telesne funkcije

B vitamini oziroma B kompleks vključuje kar 8 različnih oblik vitaminov. Prav vsak med njimi pa je pravzaprav bistvenega pomena za nekatere funkcije v našem telesu.

Tiamin ali B1 igra izjemno pomembno vlogo pri določenih presnovnih reakcijah. Telo ga potrebuje, da lahko nastane ATP oziroma adenozin trifosfat. Slednjega za energijo potrebuje prav vsaka celica. Večje količine tiamina lahko najdete v žitih, pšeničnih kalčkih, jajcih.

Med vitamini B je izjemno priljubljen tudi riboflavin oziroma B2. Pomemben je za tvorjenje rdečih krvnih celic ter za boj proti prostim radikalom. Najdete ga lahko v mleku ter mlečnih izdelkih, jajcih, zeleni listnati zelenjavi, pustem mesu.

B3 in B5

b kompleks proti izčrpanostiMed B vitamini se najdete tudi B3 ali niacin ter B5 ali pantotenska kislina. Prva oblika pomaga učinkovito uravnavati prebavni ter živčni sistem. Pomagata pretvarjati hrano v energijo. Odlični viri so jajca in ribe.

Pantotenska kislina razgrajuje ogljikove hidrate in maščobe za energijo ter je pomembna za proizvodnjo hormonov. Najdete jo lahko v brokoliju, avokadu, krompirju, jajcih, stročnicah.

Piridoksin in biotin

B vitamini vključujejo tudi piridoksin oziroma B6 ter B7 ali biotin. Prva oblika dobro pomaga pri sintezi živčnih prenašalcev. Slednje je pomembno zlasti za normalni razvoj ter delovanje možganov.

B7 je vključen v proizvodnjo hormonov. V večjih količinah se najde na primer v pšeničnih kalčkih, jajčnem rumenjaku, ribah, gobah, mleku, blitvi, mesu.

B9 in B12

B vitamini so izjemno pomembni tudi za nosečnice ter doječe matere. V tem primeru v ospredje zagotovo vstopi zlasti vitamin B9 oziroma folna kislina. Pomembna je pri razvoju celic, sintezi DNK ter pri spodbujanju rasti rdečih krvničk. Izjemno pomaga pri zmanjševanju tveganja za okvaro ploda. Tovrstno obliko lahko najdemo v govedini, avokadu, zelenjavi, lososu.