Kanalete za meteorno vodo – učinkovita rešitev za odvodnjavanje

Kako učinkovite so kanalete za odvodnjavanje meteorne vode? Te so danes še veliko bolj učinkovite kot nekoč, saj so veliko bolj premišljeno zasnovane in izdelane tako, da resnično omogočajo kakovostno odvodnjavanje v vseh razmerah. Gre torej za odlično rešitev, ki se v praksi dobro obnese, zato ni nič čudnega, da se jo uporablja na številnih zasebnih, javnih, poslovnih in vseh ostalih površinah po vsem svetu.

Poiščite najbolj učinkovito rešitev za odvodnjavanje

kanalete za meteorno vodoKakšne kanalete za meteorno vodo izbrati? To je odvisno od tega, s kakšnim namenom jih kupujete oziroma na kakšno površino jih nameravate vgraditi. Nekateri bi z njimi želeli urediti odvodnjavanje okrog svoje hiše ali poskrbeti za to, da se jim na dvorišču ne bi več pojavljale luže, spet drugi pa jih potrebujejo za ureditev parkirišča okrog poslovne stavbe, kjer imajo tudi skladiščni prostor, zato je tista površina kar precej obremenjena s prometom, predvsem pa na njej vsak dan vozijo in parkirajo različno veliki tovornjaki. Prav zaradi teh razlik v obremenjenosti in vrsti površin so tudi sistemi za odvodnjavanje razdeljeni v več obremenitvenih razredov, med katerimi lahko izbirate. Pri izbiri kanalete za meteorno vodo torej velja upoštevati:

  • vrsto površine in vse njene lastnosti,
  • kakšne so zahteve glede odvodnjavanja,
  • kako obremenjen bo sistem za odvodnjavanje,
  • kako zmogljiv mora biti odvod vode,
  • kakšne so estetske zahteve glede sistema,
  • ali gre za nizko vgradno površino, zaradi česar mora biti tudi vgradna višina takšnega sistema čim nižja, sicer bo moteč za pešce, kolesarje itd.

Izberite najbolj ustrezen model

kanalete za odvodnjavanjeKer se sistemi za odvodnjavanje med seboj lahko močno razlikujejo, je treba njihovemu načrtovanju in izbiri posvetiti kar nekaj pozornosti. Odvodnjavanje je lahko točkovno ali linijsko, in prav pri slednjem se uporabljajo kanalete za meteorno vodo, vzdolž katerih se ta zliva vanje in nato izliva v odtok na mestu, kjer lahko varno ponikne. Običajno je med seboj treba kombinirati več kanalet oziroma zasnovati celoten sistem za odvodnjavanje z različnimi elementi, ki so med seboj kombinirani tako, da je za odvod vode čim bolje poskrbljeno. Hkrati pa je treba pri načrtovanju takšnega sistema čim bolj misliti tudi na njegovo vzdržljivost, saj bo vsakodnevno izpostavljen različnim obremenitvam in vremenskim dejavnikom. Zato je zelo pomembno, iz kakšnega materiala je narejen in kako kvalitetno je zasnovan, saj mora brez dvoma svoje delo biti sposoben opravljati vrsto let.