Koliko časa traja okrevanje po vstavitvi implantata?

Okrevanje po vstavitvi implantata zahteva nekaj časa, saj je treba počakati, da se mehko tkivo dodobra in popolnoma zaraste. Koliko časa natančno bo to trajalo, je odvisno od pacienta do pacienta in od tega, za kako zahteven poseg je šlo, načeloma Koliko časa traja okrevanje po vstavitvi implantata?pa pri tem velja, da se po približno tednu dni ali dveh po operaciji odstrani vse šive ter nato namesti tudi začasni protetični nadomestek, ki se ga uporablja, dokler zraščanje mehkega tkiva ni zaključeno. Čeprav celoten proces torej traja od 4 do 6 mesecev, to ne pomeni, da boste v tem času brez zoba, saj boste lahko namesto njega uporabljali začasni protetični nadomestek. Samo okrevanje po vstavitvi implantata torej ne traja toliko dolgo, ampak je teh nekaj mesecev treba počakati le na to, da boste zobni vsadek nemoteno lahko začeli uporabljati.

Približno en teden do dva tedna do odstranitve šivov

Okrevanje po vstavitvi implantata vključuje čisto prve dni po operaciji, ko je najbolje ostati na bolniški, počivati in slediti navodilom zdravnika. To vključuje tudi jemanju protibolečinskih tablet, ki pomagajo pri premagovanju bolečine, njena stopnja pa se od pacienta do pacienta lahko razlikuje, ravno tako pa je odvisna od različnih drugih dejavnikov.

Ravno tako je od primera do primera odvisno, koliko bolniškega staleža je potrebno, načeloma pa je zaželeno, da pacient po takšni operaciji počiva vsaj nekaj dni. Bolečina v tem času ne sme biti prehuda – če je ta zelo močna, je treba takoj ponovno kontaktirati in obiskati zobozdravnika, ki bo preveril stanje.

Ko teh nekaj dni mine, se stanje hitro izboljša in je treba le še počakati kakšen teden ali dva, ko nastopi čas za kontrolni pregled pri zobozdravniku in odstranjevanje šivov. Koliko časa bo trajalo do odstranjevanja šivov, vam bo najbolje znal povedati vaš zobozdravnik. Okrevanje po vstavitvi implantata torej traja od nekaj dni pa do dveh tednov, čeprav takrat njegovo zaraščanje v mehko tkivo še ni zares končano.

Zobni vsadek se vstavi šele po nekaj mesecih

Čeprav okrevanje po vstavitvi implantata ni zelo dolgotrajno, pa je nekaj več časa treba počakati na to, da slednjega res lahko začnete uporabljati. Zobni vstavek se namreč vstavi šele po nekaj mesecih od operacije, ko je mehko tkivo Koliko časa traja okrevanje po vstavitvi implantata?resnično dobro zaraščeno. Da do takrat pacient ni brez zoba, se uporabi začasni protetični nadomestek, ki tega nadomesti, tako da vam glede tega ni treba skrbeti. Pametno pa je, da se o celotnem postopku, njegovih fazah in o tem, koliko časa bo vse skupaj trajalo, že vnaprej pogovorite z zobozdravnikom oziroma zobnim kirurgom, ki bo opravil poseg.Koliko časa traja celoten postopek?

Koliko časa traja celoten postopek?

Okrevanje po vstavitvi implantata se torej deli v več faz, in sicer:

  • počitek in bolniški stalež nekaj dni do enega ali dveh tednov po samem posegu oziroma operaciji, v tem času je poleg bolečine nekaj časa lahko prisotna tudi oteklina,
  • odstranjevanje šivov v roku enega do dveh tednov po posegu,
  • vstavljanje začasnega protetičnega nadomestka, ki ga pacient uporablja, dokler se mehko tkivo ne zaraste dovolj, da je čas za vstavitev trajnega zobnega vsadka – celjenje mehkega tkiva načeloma traja nekje od 4 do 6 mesecev.

Za več informacij o postopku in ceniku vas vabimo v našo ambulanto na posvet ali pa nas pokličite v naših uradnih urah.