Kompozitni trak za povezovanje tovora

Za povezovanje tovora različnih vrst in dimenzij se pogosto se uporablja kompozitni trak ali povezovalni trak. Zaradi svoje velike natezne trdnosti omogoča odlično pritrjevanje ter stabilizacijo tovora, prav tako pa je iz tega razloga primeren za uporabo tudi pri povezovanju težjih vrst tovora. Glede na razmerje med ceno in močjo predstavlja skoraj optimalno rešitev za povezovanje, zato se v ta namen zelo dobro obnese. Ravno zaradi tega ga za povezovanje tovora uporabljajo številna podjetja v pakirni industriji in različnih drugih panogah.

Tovor je treba učinkovito pritrditi

kompozitni trakPomemben del priprave na transport zagotovo predstavlja pritrjevanje tovora. Tovor je namreč treba učinkovito pritrditi in poskrbeti, da bo bolj stabilen. Običajno se ga namreč naloži na paleto, nato pa je treba nekako poskrbeti za to, da se poskrbi še za njegovo stabilizacijo. Če za to namreč ni ustrezno poskrbljeno, bo namreč tovor med premikanjem palete hitro zdrsnil iz nje, zaradi česar se lahko tudi poškoduje.

Za stabilizacijo tovora na paleti oziroma za njegovo pritrditev se lahko uporabljajo različne rešitve. Med njimi so na primer priljubljene razne folije in vreče, ki tovor zaščitijo tudi pred vlago in prahom. Primerne so predvsem za uporabo pri daljšem transportu ali pri daljšem skladiščenju, medtem ko stabilizacijo tovora lahko dosežemo tudi s povezovanjem. Pri tem se uporablja temu namenjene trakove oziroma gurtne.

Kompozitni trak lahko nadomesti jeklenega

Kompozitni trak ima številne odlične lastnosti, zato se zelo dobro obnese pri povezovanju različnih vrst tovora – tudi tistega najtežjega. V preteklosti so edino rešitev za pritrjevanje težkega tovora predstavljali jekleni trakovi, ki so sicer res zelo močni, a tudi izredno dragi – njihova cena je lahko tako celo še enkrat višja od drugih vrst materialov. Zaradi tako visoke cene velja gotovo premisliti o alternativah, ki ravno tako omogočajo dobro pritrjevanje, a imajo občutno nižjo ceno. Mednje vsekakor spada tudi kompozitni trak, ki lahko zelo dobro nadomesti tudi jeklenega. Med njegovimi najbolj pomembnimi lastnostmi so tako:

  • povezovalni trakoviodlična natezna trdnost,
  • primeren tudi za tovor z zelo visoko težo,
  • dobra prilagodljivost nepravilnostim v obliki tovora,
  • odlično absorbira tresljaje ter se tako zlepa ne pretrga,
  • odporen na rjo,
  • primeren tudi za tovor nepravilne oblike,
  • enostavna uporaba, saj omogoča enostavno rokovanje
  • nima ostrih robov, s katerimi bi lahko poškodoval tovor,
  • nižja težka kot pri jeklenem traku, kar omogoča lažjo manipulacijo,
  • občutno nižja cena kot pri jeklenega traku.