Koliko D vitamina na dan je treba jemati? 

To, koliko D vitamina na dan je priporočljivo zaužiti, je odvisno od raznovrstnih dejavnikov. Tako so količine, ki so priporočljive za otroke, precej manjše od tistih, ki naj bi jih dnevno jemali odrasli. Starostniki, ki imajo težave z osteoporozo, pa naj bi ga jemali še nekoliko več. Enako pa velja tudi v primeru nekaterih drugih bolezni ali težav, zato je zelo pomembno, da se dnevna doza prilagodi vsakemu posamezniku in njegovemu zdravstvenemu stanju. Če nismo prepričani o primerni količini za nas, pa se lahko o tem posvetujemo tudi z zdravnikom ali farmacevtom. 

Potrebujejo ga tako dojenčki kot starostniki 

vitamin d za starejšeČe se ukvarjate z vprašanjem, koliko D vitamina na dan je treba jemati, potem se gotovo zavedate, da gre za pomemben element, ki ga v življenju nikomur ne sme primanjkovati. Pomemben je tako za dojenčke kot za otroke in mladostnike, pa tudi za odrasle in starostnike, se pa v različnih življenjskih obdobjih potrebe po njem lahko nekoliko spreminjajo, zato je pomembno izbrati ustrezen prehranski dodatek, s katerim dobimo takšno količino, kot jo potrebuje naše telo. 

Kakšen je ustrezen dnevni odmerek za odrasle? 

vitamin d3 in k2Dnevna potreba za odrasle je okrog 20 µg. To po eni strani ni tako veliko, saj za zadostitev te potrebe zadostuje že to, če poleti na soncu preživimo le 15 minut. Pri tem se ni treba posebej nastavljati sončnim žarkom, saj nas bodo ti sami našli, torej lahko za primerno dozo v poletnem času poskrbimo kar mimogrede – med plavanjem, sprehodom, kolesarjenjem, košnjo trave na vrtu ali med kakšnim drugim opravilom.  

Čeprav se pridobivanje omenjenega vitamina sliši tako zelo enostavno, pa to še ne pomeni, da ga ima večina ljudi dovolj. Ogromno odraslim ga primanjkuje – in to občutno. Tako raziskave kažejo, da so vrednosti pri odraslih močno prenizke in ga dnevno dobijo precej manj, kot bi ga morali. To žal velja tudi za Evropo in Slovenijo – v zimskih mesecih naj bi ga kar 80 % Slovencev primanjkovalo. Kako je to možno? Ker v zimskem času moč sončnih žarkov ni dovolj velika, da bi na tak način lahko poskrbeli za zadostno izpostavljenost soncu. Vprašanje, koliko D vitamina na dan je treba jemati, je torej odvisno tudi od letnega časa. Poleti ga ni problem dobiti na naraven način, pozimi pa lahko dnevni odmerek nadomestimo z ustreznim prehranskim dodatkom, ki ga vsebuje točno toliko, kot ga potrebujemo za to, da ga bomo imeli dovolj.