Kanalete za dvorišča – kako vzdržljive morajo biti?

Kako vzdržljive morajo biti kanalete za dvorišča? Običajno so prostori pred zasebnimi hišami veliko manj obremenjeni kot javne površine, pa naj si gre za parkirišča, razne ceste, industrijska območja ali kakšne druge površine. Pri takšnih vrstah površin morajo imeti sistemi za meteorno vodo čim višjo odpornost in biti izredno vzdržljivi na dolgi rok. Zaradi tega imajo tudi višjo ceno, kar pa za okolico doma nikakor ne velja: zadostuje že običajna vzdržljivost oziroma nižji obremenitveni razredi.

Obremenitveni razred A 15 ni dovolj

Kljub temu da ni potrebe da bi bile kanalete za dvorišča enako vzdržljive kot tiste, ki so nameščene na veliko bolj obremenjenih površinah, ki smo jih našteli zgoraj, pa najnižji obremenitveni razred po evropski regulativi DIN EN 1433 običajno vseeno ne zadostuje za nemoteno uporabo. Gre za razred oziroma kategorijo A 15, ki je primerna za obremenitve do 15 kN. Zaradi tega so rešitve za meteorno vodo, ki spadajo v ta obremenitveni razred, primerne le za območja za pešce in kolesarje, ne pa tudi za površine, na katerih parkirajo, ustavljajo ali vozijo osebna vozila. Ker je večina dvorišč ob zasebnih hišah namenjena tudi osebnim vozilom in ne zgolj pešcem in kolesarjem, tudi obremenitveni razred A 15 zanje običajno ni dovolj.

Potrebna je ustrezna vzdržljivost

Kanalete za dvorišča morajo po DIN EN 1433 ustrezati vsaj obremenitvenemu razredu B 125 ali kakšni od višjih kategorij vzdržljivosti. Kategorija B 125 je sicer primerna za površine za osebna vozila, torej načeloma zadostuje tudi za uporabo na zasebnih površinah oziroma za ureditev okolice hiš, ki jih običajno uporabljamo tudi za parkiranje osebnih vozil.

Vendar pa se je treba zavedati, da vam bo morda kdaj olje, drva ali kaj drugega domov pripeljal tudi tovornjak oziroma da bo na vašem dvorišču kdaj ustavil vsaj polno naložen dostavni kombi. Zaradi tega ni neumno, če se odločite za nekoliko višji obremenitveni razred, ki bo kos tudi takšnim obremenitvam oziroma pri katerem vam glede nekoliko višjih obremenitev ne bo treba skrbeti.

Proizvodi, ki ustrezajo višjemu obremenitvenemu razredu, so tudi veliko bolj trajni. Zaradi tega zdržijo dlje, kar upraviči tudi njihovo nekoliko višjo ceno. Vsekakor velja o tem, kakšen obremenitveni razred bi bil najbolj primeren za vas, temeljito razmisliti, predvsem pa izbrati sistem za odvodnjavanje z ustrezno (ali celo malce višjo) vzdržljivostjo za vaše potrebe.

Kaj pa vzdržljivost na vremenske in druge zunanje dejavnike?

Poleg vzdržljivosti na razne obremenitve pa je pri izbiri najbolj primernega sistema za odvodnjo meteorne oziroma padavinske vode vsekakor pomembno tudi to, kakšna je njihova vzdržljivost na vremenske in razne druge zunanje dejavnike. Ta mora biti čim višja. Ko se namreč enkrat takšen sistem vgradi v tla, je kar naenkrat močno izpostavljen zunanjim dejavnikom vseh vrst. Zato je dobro, če izberemo takšne kanalete za dvorišča:

  • ki so čim bolj odporne na vse vrste vremenskih in drugih zunanjih dejavnikov,
  • ki so čim bolj odporne tudi na zmrzal oziroma narejene iz materiala, ki ga zmrzal ne bo poškodovala,
  • ki dobro prenašajo tako zelo nizke kot zelo visoke temperature,
  • ki čim bolje prenašajo nihanja temperature,
  • ki dobro prenašajo tudi sol za posipanje cest,
  • ki niso preveč občutljive na korozijo,
  • ki kljub nenehni izpostavljenosti vlagi in drugim zunanjim dejavnikom ne spremenijo svojega izgleda ter funkcionalnosti in ostanejo takšne, kot so bile takrat, ko ste jih vgradili.