Alergeni v kozmetiki

Allergens in Cosmetics
vir: https://www.essentiq-cosmetics.com/allergens-in-organic-cosmetics/

V kozmetičnih izdelkih so prisotni tudi različni alergeni. Če ste nagnjeni k alergijam, potem je zelo pomembno, da izbirate takšne izdelke za nego, ki vsebujejo čim manj alergenov, predvsem pa, da pred uporabo določenega izdelka vedno preverite prav vse sestavine. Te morajo biti jasno navedene na embalaži izdelka, kar je predpisano po zakonu. Tako je takoj jasno, kateri alergeni v kozmetiki bi vam lahko škodovali. Če ste slučajno alergični na določene snovi, je treba pri vsakem izdelku preveriti, kaj točno vsebuje in ali je med njimi tudi sestavina, na katero ste alergični.

Žal pa so etikete na izdelkih velikokrat zelo majhne, zato je zelo utrujajoče prebirati sestavine na več izdelkih zapovrstjo, da bi ugotovili, ali je v kakšnem od njih prisotna kakšna sestavina, ki nam lahko morebiti škoduje. Zaradi tega je veliko lažje nakupovati preko spleta, saj si tam lahko v miru ogledate vsak posamezen izdelek in vse njegove sestavine ter presodite, ali vam ustrezajo ali ne. Na spletu imajo izdelki pregledno navedene vse sestavine, nekateri proizvajalci pa se še posebej potrudijo in opišejo vsako sestavino posebej.

V primeru, da ste nagnjeni k alergijam, je dobro vedeti, kateri alergeni v kozmetiki so najpogostejši. Na spletu lahko najdete veliko različnih informacij, vsekakor pa ni potrebe, da bi zase izbrali kozmetične izdelke, ki vsebuje dolg seznam različnih sestavin, ki lahko vašo kožo razdražijo ali ji povzročijo druge težave. Vedeti je treba, da imajo tisti, ki so nagnjeni k alergijam, pogosto tudi zelo občutljivo kožo, zato morajo pri izbiri izdelkov za nego zelo paziti, da izberejo ustrezne zase. Najboljša izbira so seveda izdelki iz čim bolj naravnih sestavin. Tudi v njih so sicer lahko prisotni alergeni, kar je treba preveriti za vsak izdelek posebej, seveda pa takšni izdelki ne vsebujejo različnih drugih sestavin, ki bi lahko dodatno razdražile vaše kožo, kar je vsekakor velik plus, zato se jih vsekakor splača izbrati za nego. Naravne sestavine so vsekakor najboljša izbira tudi za kožo, ki je nagnjena k alergijam.