Unikatne stenske obloge iz kamna

Dekorativni kamni - KM
Stenske obloge – Kamen-mojster.si

Naravni kamen se lahko uporabi na zelo različne načine, ki so lepi in hkrati tudi funkcionalni. Velikokrat se ga uporablja za talno oblogo ali za izdelavo stopnišča, v zadnjih letih pa so zelo popularne postale stenske obloge iz kamna. Tako namreč prostor dobi unikatno piko na i, poleg tega pa je takšna obloga lahko tudi funkcionalna rešitev za steno ob kaminu ali peči oziroma za kakšno od sten, ki je bolj izpostavljena in bi se hitreje umazala.

Kakšen kamen izbrati?

Stenske obloge iz kamna so lahko zelo raznolike. V prvo vrsti na to vpliva to, iz kakšne vrste kamna so narejene, saj je v ta namen na voljo veliko različnih vrst, med katerimi lahko izbirate. Pri tem velja razmišljati predvsem o različnih barvnih odtenkih in o tem, ali bi prostor radi popestrili s temnejšo ali svetlejšo stensko oblogo. Svetlejši odtenki običajno povečajo prostor in dajejo vtis lahkotnosti, medtem ko temnejši odtenki poskrbijo za eleganten videz.

Kako se lotiti oblaganja?

Polaganje kamnaPomembno je, da so deli kamna narezani na primerno debelino in velikost ter ustrezno pritrjeni na podlago, da ne zdrsijo navzdol oziroma odpadejo. Prav zato je to delo najbolje prepustiti izkušenim mojstrom, ki bodo znali kar se da najbolje poskrbeti za to. Že marsikateri domači mojster se je namreč vneto lotil polaganja, a kmalu ugotovil, da vse skupaj ni najlažje, na koncu pa še rezultat ni bil tak, kot bi si želel. Čez čas pa se je lahko zgodilo celo to, da so deli kamna začeli drseti stran od podlage.

Da se kaj podobnega ne bo zgodilo tudi vam, je najbolje že takoj na začetku poklicati izkušenega mojstra, ki ima vse potrebno znanje in orodje ter ki bo delo opravil tako, kot je treba. Pri tem delu je namreč poleg čim boljšega obvladovanja samega postopka in uporabe temu primernega lepila in tehnike pomembna tudi čim večja natančnost, ki še kako vpliva na končni estetski videz stenske obloge iz kamna.